Blog Post

Hibe Kosgeb Hibe Şartları Hibe Nedir

Hibe – Kosgeb Hibe Şartları – Hibe Nedir?

Girişimciler ya da orijinal bir fikri olanlar açısından ekonomik destekler büyük önem taşır. Çünkü yeni bir işe adım atmak her zaman için maliyet demektir. Yatırım maliyetleri düşünüldüğü zaman pek çok girişimcinin bu konuda hibe ya da kredi gibi destekler aradığı görülebilir. Kurulacak olan iş için ya da hayata geçirilecek olan proje için mutlaka maddi bir dayanak olmalıdır. Diğer türlü borç para ile adım atmak zordur. Girişimciler de bu strese katlanamayabilirler. Bundan dolayı da gerek özel kuruluşlarca, gerek yarı özel yarı resmi kuruluşlarca, gerek ise doğrudan resmi kurumlarca çeşitli hibe ve kredi destek programları oluşturulur. Kurum ve kuruluşlar, girişimci kişileri desteklerler.

Hibe Nedir?

Kafalarda soru işareti yaratan ilk nokta ise kuşkusuz ki kredi ve hibe arasındaki farklardır. Kavram olarak bu iki durum sürekli karıştırılır. Aslında temel fark, kredinin belli şartlar altında geri ödemeli olması, hibenin ise çeşitli ön koşullar sağlandığı takdirde geri ödemesinin olmamasıdır. Bu açıklama da aslında hibe nedir sorusuna bir cevaptır.

Hibe Nedir

Hibe Nedir

Kosgeb Hibeleri

Girişimciler geri ödemesi olmadığı için hibe programları araştırmaları yaparlar. Bu noktada KOSGEB ilk akla gelen kurumdur. Yatırım için ayrılan ödenekler ile hibe programları açan bu yapı, pek çok genç girişimciye ve kadın girişimciye destek olur. Kredinin geri ödenmesinden dolayı kişilerin çekince gösterdikleri bilindiği için, hibe almak daha popüler ve daha çok istenen bir konuyu oluştur.

Kosgeb Hibe Alma Şartları

Yeni bir iş kuracaklar ya da mevcut işlerde bir takım yatırımlar yapacak olan kişiler için hibe dendiği zaman akla ilk gelen kuruluş KOSGEB olmaktadır. Bu kuruluş, elindeki mevcut hibe programlarını web sitesinden duyurur. Girişimciler de bu programları inceleyerek değerlendirirler. Başvurulacak uygun hibe destekleri için de asgari şartlar sağlanmalıdır. Ancak Kosgeb hibe alma şartları standart ya da sabit maddelerden oluşmaz. Başvurulan programlara göre özelleşmiş şartlar sağlanmak zorundadır.

KOSGEB Hibe Alma Şartları

KOSGEB Hibe Alma Şartları

Örneğin girişimci bir iş kurmak istiyor ise uygulamalı girişimcilik kursuna başvurabilir. Bu kurstan alınacak girişimci sertifikası da iş kurarken kullanılır. Kuruma giden girişimci, hem kursta başarı sağladığını, hem de bahsedilen diğer şartlara uyduğunu beyan ederek hibe desteğini alabilir. Kimi zaman bu hibe desteği baştan verilse de, çoğunlukla yapılan harcamalara göre destek sağlanır.

Öte yandan mevcut bir işi olan girişimciler ise işletmelerine yarar sağlayacak tesis ya da teknoloji yatırımları için hibe programlarına başvurabilir. Her bir program işletmeye ve girişimciye dair farklı ön koşullar aramaktadır. Bu nedenle de şartlar detaylı şekilde incelenmelidir.

Kosgeb Hibe Kredi

Girişimcilere en çok destek veren, özellikle de genç ve kadın girişimcilere kolaylıklar sağlayan KOSGEB, farklı kredi avantajları ile de gündeme gelir. Örneğin uygulamalı girişimcilik eğitimi sonrasında verilen ücretin bir kısmı hibe iken, kalan büyük kısım ise kredidir. Ancak kosgeb hibe kredi programlarında kredi geri ödemeleri genel olarak faizsiz ve ertelemeli şekilde gerçekleştirilir. Yani kredi geri ödemesinin bir aciliyeti bulunmadığı gibi, belli şartlar altında faiz de alınmaz. Girişimci işini kurup para kazanmaya başlayınca tüm bu krediyi de yavaş yavaş ödemeye devam eder. Alınan hibe ise geri ödemez; ancak yapılan harcamaları gösteren doküman ve belgeler kesinlikle saklanmak zorundadır. Çünkü yeri geldiğinden bu belgelerin ibraz edilmesi lazım gelebilir.

Kosgeb’den Hibe Nasıl Alınır?

İşte en can alıcı soru da budur; Kosgeb’den hibe nasıl alınır? Girişimciler ihtiyaç duydukları hibeleri detaylı şekilde araştırırlar. Kurumun web sitesinde yayınlanan ve miktarından geçerlilik zamanına kadar olan tüm bilgilere de yer verilen duyurular dikkatle incelenir. Hangi hibe programının girişimciye hitap ettiği belirlenir. Bu sayede girişimci de hangi şartları yerine getireceğini öğrenmiş olur.

Hibe programı belirlendikten sonra kurumun istediği ön şartlar ve sonrasında lazım olacak olan gereklilikler not edilir. Bu şartların sağlanması, gereken belgelerin hazırlanması, devlet dairelerinden istenen bir takım gösterge ve evrakların toparlanması halledilir. Oluşturulan dosya ile başvuru için KOSGEB’e gidilir.

Başvuru şahsen yapıldıktan sonra evraklar teslim edilir. Yapılacak olan işler konuşulur ve girişimci işini kurmak için ilk adımlarını atar. Daha sonrasında ise yaptığı harcamaları gösteren dökümanlar ile KOSGEB’e gelir ve hak ettiği hibenin hesabına yatmasını sağlar. İhtiyaç hallerinde hibenin yanında kredi desteği de verilir.